Aquariumtechniek

Filtratie

Het filteren van water in het aquarium is heel belangrijk. Hierdoor blijft het water in balans en schoon. Door het gebruik van een filter wordt onder andere zweefvuil uit het water gefilterd. Ook nestelen belangrijke bacteriƫn zich in de filter, die voor aquariumbewoners schadelijke afvalstoffen omzetten in minder gevaarlijke stoffen die door planten kunnen worden opgenomen. De capaciteit die een filter(de hoeveelheid water dat rond wordt gepompt) moet hebben verschilt. Dit ligt bijvoorbeeld aan de hoeveelheid, grootte en soort aquariumbewoners maar ook aan de grootte van het aquarium. Voor een gemiddeld gezelschapsaquarium wordt meestal een filtercapaciteit aangehouden, dat de totale inhoud vier keer per uur rondpompt. Er zijn verschillende typen filters verkrijgbaar. De meest gebruikte filters voor aquariums zijn de binnen- en buitenfilter.

Binnenfilter

De binnenfilter bevindt zich onder water in het aquarium. Binnenfilters zijn heel makkelijk in het aquarium te plaatsen maar lastiger schoon te maken. Ze passen makkelijk in kleine aquariums maar hebben door hun kleine omvang weinig plek voor filtermateriaal.

Buitenfilter

De buitenfilter bevindt zich altijd buiten het aquarium. De buitenfilter staat in verbinding met het aquarium door middel van slangen die het water vanuit het aquarium in het filter pompt. Het water gaat door het filtermateriaal en wordt vervolgens weer terug in het aquarium gepompt. Voordelen van een buitenfilter zijn onder andere de grootte; er is genoeg plaatst voor diverse soorten filtermaterialen en het filter bevindt zich buiten het aquarium waardoor de filter geen ruimte in het aquarium in beslag neemt. Daarnaast zijn buitenfilters over het algemeen heel makkelijk los te koppelen van de slangen om het filter schoon te maken.

 

Beluchting

Over het algemeen is in een standaard gezelschapsaquarium geen extra beluchting nodig. Maar zitten er bijvoorbeeld geen levende waterplanten, tijdelijk veel vissen of wordt het aquarium behandeld met medicatie dan is het wel aan te raden om het aquariumwater extra te beluchten. Dit kan gedaan worden door middel van bijvoorbeeld een luchtpomp met een luchtslang naar een luchtsteentje onder water.

 

CO2-installatie

Aquariumplanten hebben voldoende koolstofdioxide(CO2) nodig om goed te kunnen groeien. In sommige gevallen zit er te weinig CO2 in het water waardoor de planten in het aquarium slecht groeien of verslijmen. Vervolgens kunnen algen zoals draadalg een plaag vormen. Het toevoegen van CO2 door middel van een CO2-installatie kan hierbij de uitkomst bieden. Als de planten goed groeien hebben de algen het veel lastiger omdat die met elkaar concurreren om voedingsstoffen.

 

Verlichting

Om een gezonde plantengroei te krijgen in een aquarium is de juiste hoeveelheid licht erg belangrijk. Dit is afhankelijk van de grootte van het aquarium maar ook van de soorten planten en vissen die erin worden gehouden. Rode waterplanten vragen bijvoorbeeld meer licht dan moerasplanten zoals Anubias soorten. Voor het gemiddelde aquarium moet de verlichting tussen de zes en tien uur per dag aan staan.

 

Verwarming

Voor het gemiddelde gezelschapsaquarium is over het algemeen een watertemperatuur van 24 – 25 graden een goede richtlijn. Om aan deze tropische temperatuur te komen, moet het aquarium over het algemeen verwarmd worden door middel van een verwarmingselement zoals een staafverwarming. Als richtlijn wordt 1 watt per liter aquariumwater gebruikt. In sommige gevallen is het gebruiken van een verwarmingselement niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan een aquarium in een huiskamer waar subtropische vissen in worden gehouden.