Vijvertechniek

Filtratie

Filtratie is van groot belang voor elke vijver.

Welk filter het meest geschikt is voor uw vijver hangt af van een aantal factoren zoals de locatie van de vijver (schaduw/zon), de afmeting en de bewoners. Bij filtratie zijn twee basisprocessen te onderscheiden: biologische en mechanische filtratie. Deze processen zullen in het filter, door gebruik van verschillende technieken en materialen gelijktijdig plaats vinden. Bij mechanische filtratie wordt zweefvuil uit het water gefilterd. Bij biologische filtratie worden schadelijke afvalstoffen die ontstaan door o.a. de stofwisseling van vissen zoals NH3 en NO2 omgezet in het minder schadelijke NO3.

Hieronder volgen een aantal van de meest gebruikte filtertechnieken:

Drukfilter: werkt onder druk, compact van formaat waardoor ideaal voor de kleinere vijvers. Ze zijn op iedere plek bij de vijver te plaatsen, ook eventueel onder waterniveau.

Kamerfilter: bak met meerdere kamers, elk met hun eigen inhoud, ze zijn eenvoudig te reinigen en hebben (bij juist gebruik) een lange levensduur. Door de grote filtercapaciteit en grote doorstroomcapaciteit ideaal voor de grotere koivijvers. Kamerfilters zijn in vele uitvoeringen en prijsklassen verkrijgbaar, zowel grafity (zwaartekracht-werking) als pompgevoed. Alle filters kunnen compleet met filtermedia, aansluitingen, roosters en kranen worden geleverd.

Vortex: een vortex is een ronde, hoge bak, die voor het filter geplaatst wordt. De draaikolkbeweging die in de vortex ontstaat zorgt ervoor dat de zware vuildeeltjes in de vortex bezinken en zo niet in het filter terecht komen. Met een vortex vergroot u de capaciteit van uw filter. Ideaal in combinatie met bijvoorbeeld een kamerfilter.

Zeeffilter: het water loopt over een zeefblad, welke de kleinste vuildeeltjes uit het water haalt. Ook als u een goed vijverfilter heeft kunnen kleine vuildeeltjes uw water troebel maken, een zeeffilter erbij is dan ideaal.

Trommelfilter: het water komt via de invoer terecht in een hele fijne, draaiende, trommelvormige zeef. De zeef haalt alle fijne vuildeeltjes uit het water en het schone water loopt vervolgens naar het hoofdfilter.  Speciale spoelkoppen in de trommelfilter houden in de gaten hoe vuil de zeef is en spoelen de zeef schoon wanneer dit nodig is. Doordat dit allemaal automatisch gaat en het hoofdfilter een stuk schoner blijft, scheelt dit een hoop onderhoud.

Plantenfilter: kant en klare of zelfgemaakte bak speciaal voor waterplanten. Het water wordt door het plantenfilter geleidt en komt vervolgens weer terecht in de vijver. De waterplanten zorgen ervoor dat er veel afvalstoffen/voedingsstoffen worden opgenomen uit het water. Naast nuttig, is een plantenfilter ook nog eens heel mooi. Ideaal in combinatie met andere filtersystemen.

 

Vijverpompen

Vijverpompen zorgen voor circulatie in het water. Doordat het water in beweging komt kunnen afvalstoffen aan de atmosfeer worden afgegeven en zuurstof kan juist worden opgenomen uit de lucht. Een vijverpomp wordt meestal gebruikt als aandrijving voor een filter en/of UVC-lamp, een fonteintje of waterval. Pompen zijn er in verschillende soorten(vermogen, verbruik, droog- of nat-opstelling) en prijsklassen.

 

UVC-lampen

Alle type filtersystemen kunnen (indien niet standaard aanwezig) worden uitgerust met een Ultra Violet Clarifier (UVC). UVC-lampen gaan de overmatige groei van zweefalgen (groen water) tegen. Het vijverwater wordt door de UVC-lamp geleid en door de ultra violet straling worden zweefalgen gedood. UV-licht is niet alleen schadelijk voor draadalgen, maar ook voor uw ogen en huid, kijk daarom nooit rechtstreeks in UV-licht.

 

Luchtpompen

Een luchtpomp kan verschillende doelen hebben, één daarvan is zorgen voor meer zuurstof in het water. Dit kan door luchtstenen in de vijver te leggen en/of in het filter. Een ander doel kan zijn; het ijsvrij houden van de vijver in de winter, al dan niet in combinatie met een ijsvrijhouder. Door de luchtbellen blijft er een wak open in het ijs waardoor afvalstoffen (die anders onder het ijs blijven hangen) aan de lucht kunnen worden afgegeven. Luchtpompen kunnen daarnaast ook nodig  zijn voor de aandrijving van bepaalde systemen zoals een eiwitafschuimer.

Voor meer informatie over vijvertechniek, kunt u altijd contact met ons opnemen.