Voeding

Assortiment

U vindt bij ons een uitgebreid assortiment visvoer, voor zowel de vijvervissen als de tropische vissen. Tot het assortiment behoort  uiteraard het zogenaamde droogvoer, welke onder te verdelen is in de standaardvoeders en de speciaalvoeders. Speciaalvoer is voer voor bijvoorbeeld bepaalde vissoorten of voer met een bepaalde functie (kleurversterkend, hoog gehalte aan plantaardige stoffen, opkweekvoer etc). Naast het droogvoer hebben we ook ge(vries)droogd en diepvries voer. U moet hierbij denken aan bijvoorbeeld gedroogde insecten en ingevroren larven en ongewervelde beestjes. Dit natuurlijke voer wordt vaak erg lekker gevonden door zowel vijvervissen als tropische vis en het is meestal ook nog eens heel erg gezond en voedzaam. Iets als diepvriesvoer mag dus ook zeker niet ontbreken in het menu van onze vissen, want ook zij eten graag gevarieerd.

 

Het doel van visvoer

Het hoofddoel van visvoer is de vissen van de noodzakelijke bouw- en brandstoffen te voorzien. Vissen eten in de eerste plaats om aan hun energiebehoefte te voldoen. De energie leverende elementen in visvoer zijn: vet, eiwit en koolhydraten. Naast de hoeveelheid energie leverende elementen is ook de verteerbaarheid van deze elementen van belang omdat de onverteerde delen met de uitwerpselen worden afgescheiden wat kan leiden tot problemen met de waterkwaliteit. Van de energie leverende elementen is vet het meest verteerbaar, gevolgd door proteïnen en koolhydraten. Als men een voeder toedient met een hoger energiegehalte en een betere verteerbaarheid hoeven vissen minder te eten om evenveel energie op te kunnen nemen dan bij minderwaardige voeders. De bouwstoffen in visvoer zijn voornamelijk eiwitten en mineralen, zoals fosfor en calcium, die nodig zijn voor een goede opbouw van het lichaam, waaronder het spierstelsel en het skelet.

Naast het leveren van de noodzakelijke bouw- en brandstoffen kan goede voeding ook zorgen voor dat extra steuntje in de rug na een stress-periode en tijdens/na ziekte.

Visvoer kan ook gebruikt worden om de kleur van vissen te verbeteren. De kleur van vissen wordt veroorzaakt door pigmenten, waarin carotenoiden een belangrijke plaats innemen. Deze zijn verantwoordelijk voor veel van de gele, rode, blauwe en zwarte tinten. Zo kan men bij vijvervissen een briljante kleuring bereiken door gebruik te maken van voeders met een verhoogd gehalte carotenoiden zoals bijvoorbeeld betacaroteen.

 

Vijvervissen, voeren in de winter

Bij het voeren van vijvervissen is het belangrijk dat we de temperatuur van het water in de gaten houden. Vissen zijn koudbloedige dieren, dit betekent dat hun lichaamstemperatuur door de omgevingstemperatuur wordt bepaald. Voor het energieverbruik is dat positief, omdat er geen energie nodig is voor het behouden van de lichaamstemperatuur. Dit houdt echter wel in dat de gehele stofwisseling, en dus ook de vertering, van de omgevingstemperatuur afhangt. Dit betekend onder andere dat vissen in de zomer, als het water warmer is, meer voedsel opnemen dan in de winter, wanneer het water kouder wordt.  In de winter is dus een lichtverteerbaar voer nodig. Let wel op; als het echt koud wordt zullen de vissen waarschijnlijk helemaal niks meer eten. Houdt dit dus goed in de gaten, het is uiteraard niet goed voor de waterkwaliteit als het voer niet gegeten wordt en begint te rotten.